Figureren

Soms doe je iets geks. Iets impulsiefs. Ik ging figureren.

Vanuit mijn werk als mediajurist wist ik hoe lang een draaidag kon zijn en hoeveel mensen er op een filmset aanwezig zijn. Maar ik had het nooit aan den lijve ondervonden. En daar was ik benieuwd naar. In september 2023 werd ik gecast als hofdame voor ‘Het verhaal van Nederland – de Oranje Nassaus’ van de NTR. Ik vond de eerste serie erg goed en wilde dus best geassocieerd worden met zo’n mooi AV-product. De opnames vonden plaats op Paleis Soestdijk. Dat was lekker dichtbij voor mij. Afreizen naar Groningen of Zierikzee voor een rol als figurant zag ik mezelf niet snel doen. Maar op de set in Soestdijk kwam ik een Zeeuwse tegen die het hele land afreisde voor figurantenrollen, en daar geen enkele moeite mee had.

Om 7.00 uur was ik op de set. Mij werd een jurk aangetrokken (zie foto), die bij de armen extreem strak zat en niet uitgelegd kon worden helaas. In Spanje, waar de jurk was gemaakt, hebben de modellen dunnere armen dan ik blijkbaar. Daarna mocht ik door naar de kapster voor een haarstukje. De cannelloni bovenop mijn hoofd is niet mijn echte haar. En toen was het wachten….wachten…kletsen met andere figuranten….rondlopen….het paleis doorlopen op zoek naar koffie…..mezelf afvragen hoe Bernard en Juliana zich hier hadden gevoeld….wachten….wachten….enorme foto’s van Bernard op defilés met en zonder baby-tijgertjes bekijken….wachten… foto’s maken van elkaar, van mezelf….wachten….struikelen over oude vloerbedekking….wachten…. En toen mocht ik op!

Ik moest me opstellen achter de deuren van het bordes, naar buiten lopen zodra de lakeien de trap afliepen, en dan positie innemen bij de zuil. Hoe ik moest kijken, was niet gezegd. Ik trok mijn meest neutrale gezicht. Het resultaat is te zien in de aflevering ‘Koning Gorilla’ en hier terug te zien. Ik ben de hofdame op links.

https://hetverhaalvannederland.ntr.nl/uitzendingen/6-koning-gorilla/

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *