Fijne recensie!

In de editie van Optimist magazine die nu in de winkel ligt, staat een wel heel fijne recensie over mijn roman ‘Op drift’.

Alle reacties en recensies die ik – tot nu toe – op mijn roman heb gekregen, zijn positief én persoonlijk. Elke lezer legt zijn of haar eigen accenten in de recensie, omdat elke lezer anders leest. Die accenten gaan van humoristisch tot akelig, van mysterieus tot activistisch, van beeldend tot experimenteel en van krankzinnig tot urgent. Maar nog niet eerder belichtte iemand in zijn recensie de rol die in mijn boek is weggelegd voor muziek.

Over Grosse Fuge schreef ik op mijn blog al eerder. En zoals Optimist-boekenrecensent Ron van Es terecht opmerkt, loopt dit muziekstuk als een rode draad door mijn roman. Enkele fragmenten uit de recensie:

“In een blog van schrijfster Iris Cassandra vertelt zij over de eerste keer dat zij Grosse Fuge van Beethoven hoorde: ‘Grosse Fuge kroop onder mijn huid en huist daar nog steeds. Evenals het messcherpe serene ballet van Van Manen. Zodra ik een fragment van Grosse Fuge opvang, wordt mijn volledige aandacht naar de muziek getrokken en kan ik tijdelijk niet handelen of denken. Ik zie de dansers bewegen. Ik zie de tonen dansen.’
Interessante informatie als je haar roman ‘Op drift’ gaat lezen, zeker als je flink door elkaar geschud wordt, op een bijzonder goede manier, omdat decors, situaties en personages daar snel wisselen. Je dondert midden in een goed opgezette film. Of een dansstuk. Met Grosse Fuge als verbinding.”

“In de roman, die met flair en zeer verbeeldend geschreven is, zoeken de personages naar een vorm om samen de ondergang (red: van de aarde) te voorkomen en een andere manier van samenleven te regelen. ‘Het is een dans waarin we voortdurend zoeken naar balans.’ Hé, daar hebben we het ballen van Hans van Manen en de muziek van Beethoven weer. Mooi.”

Optimist magazine no. 213, nov/dec 2023 is nu te koop. Op de foto overhandigt hoofdredacteur Brian de Mello mij een exemplaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *