Fungi = netwerken

4 april 2023

Zo. Het boek is er. En het is er niet. In limbo, zoals dat tegenwoordig heet. Maar ik gebruik die term liever niet, want met het Latijnse limbus – waar in limbo van is afgeleid – werd de rand van de hel bedoeld.

Concreet is mijn boek er. Kijk maar naar de foto. En ook vanuit boekhandelsperspectief is mijn boek er. Kijk maar op https://libris.nl/boek?authortitle=iris-cassandra/op-drift–9789083311609 en https://www.bruna.nl/boeken/op-drift-9789083311609. Maar is mijn boek er ook al voor het publiek? Weten mensen die graag een boeiend verhaal willen lezen, dat anders is dan de standaard, die zich bekommeren om onze planeet, dat mijn boek bestaat? Promotie is het toverwoord. Netwerken. En daar ben ik dus nu druk mee.

Recent zag ik de film ‘Onder het maaiveld’ van Mark Verkerk. Fascinerende beelden van die duizenden organismen die onder onze voeten leven. Ingenieuze netwerken hebben ze aangelegd. Ze drijven handel. Ze leven met, op, van en tussen elkaar. Ik moest denken aan Björk, HBO Max met The Last of Us en Nynke Laverman. Omdat ook in die werken fungi centraal staan. Schimmels.

In The Last of Us veroorzaken de schimmels desastreuze gevolgen voor de mens. Ik hoorde laatst een wetenschapper vertellen dat er schimmels bestaan die in theorie het vermogen hebben ons te overwoekeren. Niet alles is fictie dus. Björk heeft op haar laatste album Fossora het instrumentale nummer Mycelia staan. Autonoom, vastberaden, speels, eigenwijs, onvoorspelbaar, samenhangend. Zo klinkt het. En dat komt overeen met de wijze waarop die ondergrondse netwerken zijn aangelegd en functioneren. Nynke Laverman ten slotte, zingt in het nummer Neighboursover de mens als bedwinger van zijn omgeving. Op de top van de pyramide staat de mens eenzaam te wezen, met nagenoeg geen interesse voor het leven om hem heen. Bacterial, floral, fungal or animal. My interest is minimal. Minimal.”

Netwerken is niet net werken. Althans niet in klassieke zin. Netwerken is verbinden, observeren, communiceren, onderhandelen, ruilen, samenleven. Het is economie. Misschien is het wel de nieuwe vorm van economie die we allemaal zoeken, nu de klassieke modellen over hun houdbaarheidstermijn lijken te zijn. Het enige dat we hoeven te doen, is de kunst afkijken van die efficiënte fungi-netwerken onder onze voeten.

 

Luistertips: Fossora – Bjork / Plant – Nynke Laverman

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *